- Δείτε το slide
https://www.slideshare.net/Kvarnalis75/2-11536773
2. Μελετήστε τα βασικά σημεία του μαθήματος
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Υπήρχαν δύο κόμματα στην Αθήνα. Το δημοκρατικό και το αριστοκρατικό. Το πολίτευμα εξελίσσεται και γίνεται ακόμα πιο δημοκρατικό από όσο ήταν στην εποχή του Κλεισθένη.
ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΦΙΑΛΤΗΣ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ)
Το 462 π.Χ. εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή της Αθήνας ο Περικλής. Βρίσκεται στο πλευρό του Εφιάλτη (αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος). Ήταν η εποχή που το δημοκρατικό κόμμα κατάφερνε να εξοστρακίσει τον Κίμωνα, παίρνοντας την εξουσία.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που πήρε ο Εφιάλτης ήταν να αφαιρέσει εξουσίες από τον Άρειο Πάγο (προπύργιο του συντηρητισμού). Λίγο αργότερα ο Εφιάλτης δολοφονήθηκε και ο Περικλής έγινε αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος.
Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ
Πίστευε ότι οι πολίτες έπρεπε να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και να ζουν άνετα. Γι’ αυτό πήρε κάποια μέτρα :
- Έδωσε μισθό (οικονομική βοήθεια) στους πιο φτωχούς για να μπορούν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου.
- Καθιέρωσε τα θεωρικά (χρήματα που έδινε η πολιτεία στους φτωχούς για να πηγαίνουν θέατρο).
- Άρχισε η ανοικοδόμηση μεγάλων δημόσιων έργων.
ΟΙ 2 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
1) Με τους Πέρσες : Η ειρήνη του Καλλία με την οποία οι Αθηναίοι γίνονται κυρίαρχοι στο Αιγαίο.
2) Με τους Σπαρτιάτες : Οι Τριακονταετείς Σπονδαί (446 π.Χ.)
Πηγή:http://skapanefs.blogspot.gr/2012/01/to.html
3. Δείτε το βίντεο
4. ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ-βυρωνας (2) Φύλλο εργασίας στη 2η σελίδα
Απάντηση (της Πην Γ, Α1)
Πολιτικός αντίπαλος : Περικλή είναι αλαζονεία απέναντι στους συμμάχους μας να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που πρόσφεραν στην συμμαχία για την κατασκευή μνημείων στην πόλη μας. Με αυτή την κίνηση ο λαός μας ντροπιάζεται και κακολογείται επειδή μεταφέραμε στην δική μας πόλη από την Δήλο τα χρήματα των Ελλήνων , τη στιγμή που το καλύτερο επιχείρημα μας είναι ότι θα είναι πιο προστατευμένα από την απειλή των Περσών. Έτσι η Ελλάδα δίνει την εντύπωση ότι υφίσταται μια βάναυση προσβολή και απροκάλυπτη τυραννία, καθώς βλέπει πως με τα χρήματα που προσφέρει για συνεισφέρει στον πόλεμο, εμείς τα χρησιμοποιούμε για να φτιάχνουμε ναούς, χρυσά αγάλματα και να τα διακοσμούμε με πολύτιμες πέτρες.
Περικλής: Δεν χρειάζεται να δίνουμε λογαριασμό στις συμμαχικές πόλεις για τα χρήματα, όταν εμείς πολεμάμε για να τους υπερασπιστούμε και κρατάμε μακριά τους βαρβάρους, την στιγμή που αυτοί δεν συνεισφέρουν ούτε στρατό, ούτε στόλο, ούτε ιππικό παρά μόνο χρήματα. Τα χρήματα δεν ανήκουν μόνο σε αυτούς που τα προσφέρουν αλλά και σε εμάς που τα παίρνουμε, εφόσον παρέχουμε τις υπηρεσίες για τις οποίες τα λάβαμε. Αφού η πόλη μας έχει ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τους δικούς μας εχθρούς και των συμμάχων μας χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για έργα που θα αποτελέσουν πηγή αθάνατης δόξας όταν τελειώσουν. Όσο κατασκευάζονται θα προσφέρουν ευημερία στον τόπο μας. Θα προσφέρουν πολλές και διάφορες δουλείες , θα δημιουργηθούν ποικίλες ανάγκες με αποτέλεσμα να αναζωογονήσουν όλα τα επαγγέλματα στον τόπο μας και να κινητοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις. Έτσι τα έργα μόνο καλό θα προσφέρουν εφόσον θα παρέχουν πολλές αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε όλη την πόλη.
6. Επαναληπτικό φύλλο εργασίας (Προαιρετικό) 4. Η Αθηναϊκή Ηγεμονία (479-431π.Χ.)