ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ξεχωρίζει ο Ησίοδος με τη διδακτική ποίηση :
α) Έργα και Ημέραι
β) Θεογονία
Αργότερα επικρατεί η λυρική ποίηση (ποιήματα που τραγουδιούνται από τους δημιουργούς τους με τη συνοδεία λύρας ή φλογέρας) και η χορική ποίηση(ποιήματα που τραγουδιούνται από ομάδες τραγουδιστών με τη συνοδεία λύρας ή φλογέρας ). Οι λυρικοί ποιητές ενδιαφέρονται για τον εσωτερικό ψυχικό κόσμο και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Υμνούν θεούς, αθλητές, πολεμικές νίκες, τον έρωτα κλπ. Άλλες φορές επαινούν πολιτικές αρετές ή κοροϊδεύουν ελαττώματα και αδυναμίες διαφόρων ανθρώπων.
Μερικά ονόματα λυρικών ποιητών :
- Αρχίλοχος
- Σιμωνίδης
- Μίμνερμος
- Αλκαίος
- Σαπφώ
- Αλκμάν
- Πίνδαρος
Μερικοί σημαντικοί φιλόσοφοι της εποχής
- Θαλής : προέβλεψε την έκλειψη ηλίου που έγινε την εποχή του
- Αναξίμανδρος : σχεδίασε τον πρώτο χάρτη του ουρανού και της γης.
- Αναξιμένης
- Ηράκλειτος
- Πυθαγόρας
Η ΤΕΧΝΗ
α) λίθινοι ναοί : το βασικό σχήμα θυμίζει το μυκηναϊκό μέγαρο : ανοικτός προθάλαμος (πρόναος), κυρίως δωμάτιο (σηκός) και ανοικτό δωμάτιο (οπισθόδομος). Οι ναοί έχουν γύρω από το κτήριο κιονοστοιχία (πτερό). Υπάρχουν 2 τύποι ναών :1) οι ιωνικοί : κυριώς στο Αιγαίο και τη Μικρά Ασία με ψηλότερους και πλούσια διακοσμημένους κίονες που ξεχωρίζουν για τα κιονόκρανα με τους έλικες και 2) οι δωρικοί : κυρίως στην Πελοπόννησο με πιο κοντούς και λιγότερο κοσμημένους κίονες.
β) λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος : δημιουργούνται αρχικά στη Νάξο(που υπήρχε αφθονία μαρμάρου) και στην Κρήτη. Βοήθησαν στη δημιουργία λιθίνων αγαλμάτων και άλλοι δύο παράγοντες :α) οι εμπορικές επαφές με την Αίγυπτο β) ο πλούτος των αριστοκρατών μιας και το κόστος ήταν τεράστιο. Τα αγάλματα παρίσταναν νεαρούς άντρες (κούρους) όρθιους, γυμνούς ή νεαρές κοπέλες (κόρες) όρθιες, κομψά ντυμένες και καλοχτενισμένες. Υπήρχαν επίσης αγάλματα αρχόντων και αξιοσέβαστων γυναικών καθισμένων σε θρόνους, πολεμιστών, μυθικών τεράτων και φυσικά θεών.
γ) επιτύμβιες στήλες (ανάγλυφες επιτύμβιες πλάκες).
δ)κεραμική
ε) μεταλλοτεχνία
πηγή:http://skapanefs.blogspot.gr/2011/12/blog-post_5406.html