3. Η βασιλεία του Μιχαήλ Γ’ και η αυγή της Νέας Εποχής

 

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ – ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Στοιχεία που σηματοδοτούν τη νέα εποχή:
•Ανάπτυξη της δύναμης του Βυζαντίου επί Μιχαήλ Γ ́ 842-867 (δυναστεία Αμορίου)–στην ακμαιότερη στιγμή της επί Μακεδονικής δυναστείας (867-1025)
• Βελτίωση βυζαντινής άμυνας κατά Αράβων
•Πολιτισμική άνθηση
•Καίσαρ Βάρδας (αδελφός Θεοδώρας) για μία δεκαετία επικεφαλής του κράτους ως
επίτροπος του ανήλικου αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ ́
2. Πανεπιστήμιο της Μαγναύρας : ορόσημο για τη βυζαντινή εκπαίδευση
Μαγναύρα : ανάκτορο που έκτισε ο Κων/νος Α ́- μέρος
του συγκροτήματος του Ιερού Παλατίου
Στην ίδρυση της Σχολής της Μαγναύρας πρωτοστάτησε ο ——————————————–και τη διεύθυνση είχε ο : ————————-
—————————————————————-
Περιλάμβανε τις σχολές : α.—————————————–β.—————————————-
γ. —————————————————– και δ. ————————————–
——————-
Μεγάλη η σημασία του Πανεπιστημίου της Μαγναύρας για την αναβίωση των αρχαίων γραμμάτων αργότερα, χάρη στην πνευματική κίνηση που αναπτύχθηκε γύρω από τη Σχολή.
3. Ενδιαφέρον για τους κλασικούς συγγραφείς. Κυρίαρχη τάση της εποχής η συλλογή, μελέτη και αντιγραφή χειρογράφων της αρχαίας γραμματείας.
Επικεφαλής : ο ———————————- ,σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος της εποχήςκαι 2 φορές πατριάρχης Κων/πολης . Έργα του : η ————————————— με 300 φιλολογικά δοκίμια για έργα της αρχαίας γραμματείας, ένα ———————————–, ομιλίες και θεολογικά έργα . Δικό του έργο και ο ————————————————— των———————————————– .
4. Αραβικοί πόλεμοι και επική ποίηση
Μέχρι τώρα : άμυνα των Βυζαντινών στις αραβικές επιθέσεις
→άλωση Αμορίου, ισχυρότατου φρουρίου και πατρίδας της δυναστείας
Μέσα 9ου αιώνα :→ βυζαντινή αντεπίθεση και ήττα τουεμίρη της Μελιτινής – 863
Ακρίτες :→ήταν οι——————————————————————————————-
——————————————————————————————————
Ακριτικά τραγούδια: ηρωικά δημώδη άσματα της εποχής, εμπνευσμένα από
τους αγώνες των ακριτών κατά των Αράβων που τα τραγουδούσαν περιφερόμενοι στη Μ. Ασία τραγουδιστές, όπως άλλοτε οι ραψωδοί (πληροφορίες από το λόγιο Αρέθα )
→ έπος του Διγενή Ακρίτα
→ έπος του Αρμούρη –ο ήρωας ίσως από το Αμόριο της Φρυγίας
•ανάπτυξη λοιπόν δημώδους ή λαϊκότροπης λογοτεχνίας παράλληλα με τη
λόγια Γραμματεία.

 

 

842 Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Θεόφιλος. Τον διαδέχονται ο γιος του Μιχαήλ Γ΄ (ο Μέθυσος) και η σύζυγός του Θεοδώρα. Με το θάνατο του Θεόφιλου καταρρέει ολοκληρωτικά και η Εικονομαχία (843). Η Θεοδώρα θα παραμείνει στο θρόνο ως συναυτοκράτειρα του ανήλικου γιου της Μιχαήλ μέχρι το 856.

859 Αρχίζει η βυζαντινή αντεπίθεση κατά των Αράβων : ο βυζαντινός στρατός περνάει τον Ευφράτη και νικά μετά από τέσσερα χρόνια τον εμίρη της Μελιτηνής (863) : οι πόλεμοι εναντίον των Αράβων έδωσαν υλικό για τη δημιουργία της βυζαντινής επικής ποίησης (ανώνυμοι ποιητές εξυμνούσαν τα κατορθώματα ακριτών (= συνοριοφυλάκων)). Αξιοσημείωτο είναι το έπος που εξυμνεί τα κατορθώματα του Αρμούρη. Τα ποιήματα αυτά, σύμφωνα με τον λόγιο Αρέθα (μέσα 9ου, αρχές 10ου αιώνα) τα έψαλλαν τραγουδιστές περιφερόμενοι στις επαρχίες της Μ. Ασίας (θυμηθείτε τους ραψωδούς!) και είναι τα σημαντικότερα δείγματα της λαϊκότροπης ή δημώδους λογοτεχνίας, που αναπτύχθηκε παράλληλα με τη λόγια Γραμματεία.

 Ανακαινίζεται το Πανδιδακτήριο της Μαγναύρας. (Στο Πανεπιστήμιο υπήρχαν σχολές φιλοσοφίας, γεωμετρίας, αστρονομίας και γραμματικής). Τη διεύθυνση του οποίου αναλαμβάνει ο Λέων ο Μαθηματικός (είχε μεγάλη φήμη τότε ως επιστήμονες και γι’ αυτό είχε προσκληθεί προηγουμένως στη Βαγδάτη από τον χαλίφη, πρόσκληση που όμως δεν αποδέχτηκε). Το Πανδιδακτήριο προετοίμασε την αναβίωση των αρχαίων γραμμάτων που έγινε αργότερα, στην εποχή του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου (908-920).

http://skapanefs.blogspot.gr/2013/01/blog-post_10.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *