Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ
Ενότητες
Βασική ιδέα του αποσπάσματος είναι η ψυχολογία των εφήβων και οι σχέσεις τους με την οικογένεια. Η ιδέα στηρίζεται στην αντίθεση εγώ-οι άλλοι, που εμφανίζεται με την ανάπτυξη της ατομικότητας του εφήβου και την αναζήτηση της προσωπικής του ανεξαρτησίας. Οι εξομολογήσεις επίσης σε ένα ημερολόγιο ανταποκρίνονται στην εσωτερική ανάγκη του εφήβου να συνομιλήσει με τον εαυτό του και να τον κατανοήσει.
Το απόσπασμα μπορεί να χωριστεί στις πιο κάτω ενότητες:
1η ενότητα: «Αγαπητή Κίτυ, […] στην γκρινιάρικη διάθεση της Μαργκότ».
Τα παράπονα της Άννας με αφορμή το επεισόδιο με τη Μαργκότ
Η Άννα βρίσκει διέξοδο της στενοχώριας της στο ημερολόγιο της και στη φανταστική της φίλη, Κίτυ. Αφορμή για να γράψει είναι ο καβγάς με την αδερφή της, Μαργκότ, για ένα βιβλίο. Η μεσολάβηση των γονιών υπέρ της Μαργκότ κάνει την Άννα να πιστεύει ότι πάντα μεροληπτούν υπέρ της αδερφής της. Θεωρεί άδικη τη μονόπλευρη υποστήριξη τους και ισχυρίζεται ότι χωρίς τη δική τους επέμβαση θα έλυνε καλύτερα τη διαφορά με την αδερφή της. Την ενοχλεί επίσης η ιδέα ότι η μητέρα και η αδερφή της έχουν ένα είδος συμμαχίας μεταξύ τους.
2η ενότητα: «Δεν τις αγαπώ, […] που έχει σχέση με τα ελαττώματα της».
Η σχέση της Άννας με τον πατέρα της
Η εύνοια του πατέρα της προς τη Μαργκότ πληγώνει περισσότερο την Άννα, που του έχει αδυναμία και αποτελεί το ιδανικό της. Ζηλεύει όταν εκείνος επαινεί την αδερφή της και πιστεύει ότι η ίδια γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα στραβά που συμβαίνουν στο σπίτι. Απαιτεί να την παίρνουν επιτέλους στα σοβαρά και. αποζητά έντονα τη στοργή του πατέρα της, ο οποίος αν και την αγαπάει, δε δέχεται να συζητά μαζί της για τα προβλήματα που της δημιουργεί η μητέρα της.
3η ενότητα: «Περισσότερο απ’ όλους τους άλλους, […] πλήρη ικανοποίηση στα παιδιά τους;».
Η άποψη της Άννας για τη μητέρα της
Η Άννα δεν μπορεί να ανεχτεί τον τρόπο που της φέρεται η μητέρα της. Δε θέλει να της μιλήσει ανοιχτά για τη σκληρή συμπεριφορά της, αλλά μερικές φορές τη\ πνίγει η αγανάκτηση και ομολογεί ότι δεν αποτελεί γι’ αυτήν το πρότυπο μητέρας. Η έλλειψη επικοινωνίας της δημιουργεί ένα μεγάλο κενό. Το μεγαλύτερο σφάλμα των γονιών της, όπως νομίζει, είναι ότι ενώ αυτή έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από τη στοργή και τη στήριξη τους, εκείνοι δεν το καταλαβαίνουν.
4η ενότητα: «Μερικές φορές […] Δική σου, Άννα».
Οι συναισθηματικές ανάγκες της Άννας και η διάθεση αυτοκριτικής
Μέσα στη μοναξιά της η Άννα νιώθει την ανάγκη να γίνει πιο συνετή και πιο δυνατή για να τα βγάλει πέρα στη ζωή της. Το μεγαλύτερο ελάττωμά της κατά την άποψη της είναι ότι δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει κάτι που αρχίζει, θα ήθελε να της φέρονται οι άλλοι σαν να είναι πλέον ένα υπεύθυνο άτομο και όχι το χαϊδεμένο κορίτσι που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά. Η ίδια αισθάνεται μεγάλη και έχει για τη ζωή ιδανικά και σχέδια. Υποστηρίζει πως είναι αναγκασμένη να ανέχεται αυτούς που καθημερινά την ενοχλούν και πιστεύει πως μόνο το ημερολόγιο και η Κίτυ είναι υπομονετικοί μαζί της. Υπόσχεται στη φανταστική φίλη της ότι θα είναι δυνατή, αλλά ομολογεί ότι της χρειάζεται και μια ενθάρρυνση από ανθρώπους που την αγαπούν.
Ερμηνευτικές επισημάνσεις
• Πρόθεση της Άννας Φρανκ δεν ήταν η δημοσίευση του ημερολογίου, το οποίο ήταν γι’ αυτήν περισσότερο μια διέξοδος και ικανοποιούσε μια ανάγκη συνομιλίας με τον εαυτό της.
• Η εντύπωση ότι το έγραφε μόνο για τον εαυτό της δίνει στο γράψιμο της αυθορμητισμό και ειλικρίνεια.
• Το κείμενο διακρίνεται για τον ώριμο προβληματισμό αλλά και την ψυχολογική αστάθεια της συγγραφέως.
• Στο συγκεκριμένο απόσπασμα δε γίνεται αναφορά στις συνθήκες διαβίωσης και στην πολιτική κατάσταση.
Τεχνική της αφήγησης
Η αφηγήτρια
Στο απόσπασμα, ο συντάκτης του ημερολογίου και ο αφηγητής και 0 λόγος της ταυτίζονται. Πρόκειται δηλαδή για την Άννα Φρανκ, η οποία καταγράφει τις σκέψεις της για τις σχέσεις με τα πρόσωπα της οικογένειας της. Όσα γράφει στο ημερολόγιο της απευθύνονται προς τη φανταστική της φίλη, Κίτυ, με τη μορφή αλληλογραφίας. Μετά από ένα περιστατικό, σημαντικό, όπως πιστεύει η Άννα, στην πραγματικότητα όμως συνηθισμένο και ασήμαντο μέσα σε μια οικογένεια, καταφεύγει στο ημερολόγιο της, που αποτελεί γι’ αυτήν ένα σιωπηλό συνομιλητή στον οποίο εξομολογείται με ειλικρίνεια τις σκέψεις και τα συναισθήματα της. 0 τρόπος που γράφει φανερώνει ψυχική αναστάτωση, διότι αισθάνεται αδικημένη από τους γονείς της. Μιλάει γι’ αυτούς με θυμό και κάποια μνησικακία, αλλά είναι περισσότερο αντικειμενική στις παρατηρήσεις για τον εαυτό της. 0 τόνος της είναι γενικά εξομολογητικός, παρουσιάζει όμως διακυμάνσεις. Όταν μιλάει για τους γονείς της και κυρίως για τη μητέρα της, ο τόνος της γίνεται επικριτικός («Για μένα, η μητέρα μου δεν είναι πάντα “η μητέρα”») και σε κάποια σημεία που αναφέρεται στην αδερφή της ειρωνικός («Η Μαργκότ είναι αναμφισβήτητα η πιο έξυπνη, η πιο ευγενική, η πιο όμορφη και η πιο καλή!»).
Οι σχέσεις της με τα άλλα πρόσωπα
Οι σχέσεις της αφηγήτριας με το οικογενειακό της περιβάλλον δεν είναι αρμονικές. Απέναντι στην αδερφή της είναι ανταγωνιστική και εκδηλώνει ζήλια. Θεωρεί ότι καταφέρνει να έχει τους γονείς με το μέρος της εξαιτίας του «μισοκακόμοιρου ύφους» και της «γκρινιάρικης διάθεσης» της. Αγανακτεί επίσης, διότι ενώ η άλλη εισπράττει πάντα επαίνους για τα χαρίσματα της, η ίδια δέχεται συνεχώς επικρίσεις. Πιο προβληματική είναι η σχέση με τη μητέρα της, για την οποία πιστεύει ότι δεν της δείχνει κατανόηση και δεν ανταποκρίνεται στο μητρικό της ρόλο αν και εκείνη έχει ανάγκη από τη στήριξη της. Για τον πατέρα της τρέφει ιδιαίτερη αγάπη και τον αποκαλεί το μεγάλο της ιδεώδες», έχει όμως το παράπονο ότι ούτε αυτός τη στηρίζει ηθικά και ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακούει τα προβλήματα της. Γενικά, πιστεύει ότι οι γονείς της δεν την προσέχουν όσο θα της άξιζε και εξακολουθούν να τη μεταχειρίζονται σαν ένα κακομαθημένο παιδί.
ψυχολογία και χαρακτήρας της
Η προβληματική σχέση της Άννας με τους γονείς της παρουσιάζεται με ειλικρίνεια, αλλά η ψυχολογική της διάθεση χαρακτηρίζεται από αστάθεια και μεταπτώσεις. Ενώ πολλές από τις απόψεις και τις κρίσεις της χαρακτηρίζονται από ωριμότητα, από την άλλη πλευρά αρκετά από τα παράπονα της θυμίζουν χαϊδεμένο παιδί που θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Έτσι, οι αντιφάσεις που φανερώνονται στο χαρακτήρα και την ψυχολογία της είναι αρκετές. Είναι ένα κορίτσι που κακίζει τη μητέρα της, που ζηλεύει την αδερφή της, που κάνει παράπονα στον πατέρα και γενικά τα βάζει με όλους, επειδή δεν την καταλαβαίνουν. Από την άλλη πλευρά, κάποιες απόψεις της για το μητρικό ρόλο και για την ανάγκη να βρει στη μητέρα της ένα ιδανικό πρότυπο δείχνουν συνετή κρίση, δυσανάλογη με την ηλικία της. Την ίδια ωριμότητα φανερώνει και η αυτοκριτική της, καθώς παρουσιάζεται δυσαρεστημένη για την ανεπάρκεια της να ολοκληρώσει ένα έργο. Οι αντιφάσεις αυτές είναι απόλυτα φυσιολογικές στη φάση της μετάβασης από την παιδική στην εφηβική ηλικία, στην οποία βρίσκεται η Άννα. Ψυχολογικές μεταπτώσεις, παράπονα, πείσματα και ζήλιες χαρακτηρίζουν πάντα αυτή την ηλικία σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Η Άννα, με τα χαρίσματα και τα ελαττώματα της είναι ένας αντιπροσωπευτικός για την ηλικία της χαρακτήρας. Τη διακρίνει φιλομάθεια, εξυπνάδα, ωριμότητα, ειλικρίνεια. Παράλληλα όμως έχει εγωισμό και ζήλια και γενικά είναι απόλυτη στα συναισθήματα της. Έτσι, το μόνο που πετυχαίνει είναι να νιώθει μοναξιά ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους και κάτω από συνθήκες που δεν της επιτρέπουν τέτοιες «πολυτέλειες».
Τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο κείμενο είναι η λύπη και η αγανάκτηση μιας έφηβης που αισθάνεται να την πνίγει η αδικία. Η Άννα εκδηλώνει επίσης κακία για τη μητέρα και την αδερφή της και ζήλια για την προτίμηση, όπως νομίζει, του πατέρα προς την αδερφή της. Η ζήλια αυτή έχει ως αιτία την υπερβολική αγάπη της γι’ αυτόν, η οποία την κάνει απαιτητική και απόλυτη. Η έλλειψη επικοινωνίας με τους γονείς της προξενεί επίσης στην Άννα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.
2o κείμενο
Το νανούρισμα του Χικμέτ
Ναζίμ Χικμέτ, ο τούρκος ποιητής παγκόσμιας εμβέλειας
Νανούρισμα στο γιο μου
http://vod-new.sch.gr/asset/detail/f2VbZdWApH8GXaPLRKeMw2jC
Νοηματική προσέγγιση
O πατέρας-ποιητής παραστέκεται στο άρρωστο παιδί του και υπαγορεύει στη μητέρα το παρακάτω ασυνήθιστο νανούρισμα.
Ο γιος μου κρυολόγησε. Καίει στον πυρετό, ύπνος δεν τον παίρνει. Τα μάτια του βγάζουνε φωτιές. Κι η μάνα του: «Να νανουρίσω το μωρό μου», λέει. «Τι να του τραγουδήσω; “Νάνι νάνι το παιδί μου” ή το “Ας κοιμηθεί να μεγαλώσει κι ύστερα πασάς να γένει”;» Μα ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Η μάνα του γιου μου έτσι θα ‘θελα να τον νανουρίσει:
Διαβάζουμε το νανούρισμα
Κοιμήσου, σπλάχνο μου, κοιμήσου• νάνι…
Στον ύπνο σου έρχεται μια θάλασσα απέραντη. Βουνά
τα κύματά της, φουσκώνουν αφρισμένα, λυσσομανάνε…
Κοιμήσου, σπλάχνο μου, κοιμήσου• νάνι…
Στον ύπνο σου έρχεται ένα καράβι, κι εσύ στη γέφυρα
του καπετάνιου. Στα δεξιά σου, το κύμα που χτυπιέται,
και στα ζερβά σου… Για δες το που σε πολεμάει…
Μα μη σε νοιάζει, γιε μου, μη φοβάσαι! Οι μηχανές δουλεύουνε
σαν την καρδιά σου. Το σκαρί γερό και το τιμόνι στα χέρια σου…
Κοιμήσου, σπλάχνο μου, κοιμήσου• νάνι…
Πελώρια αέρινη γέφυρα δένει τα περιγιάλια.
Στ’ αστραφτερό δοκάρι της εσύ αγναντεύεις.
Κοίτα κάτω, μη ζαλιστείς. Κοίτα πάνω,
το κεφάλι σου λες κι ακουμπάει στον ουρανό…
Κοιμήσου, σπλάχνο μου, κοιμήσου• νάνι…
Τι πολλά βιβλία είν’ αυτά; Όλα τα έχεις διαβάσει;
Ρυτίδες στο μέτωπό σου, τα μαλλιά σου κατάλευκα.
Τα μάτια σου είναι τα μόνα στη γη που έχουν καταλάβει.
Το πρόσωπό σου όμορφο σαν την αιωνιότητα.
Μην αμφιβάλλεις, μη φοβάσαι μη και δεν βρήκες ό,τι έψαχνες.
Διάβαζε πολεμώντας, διάβαζε αυτό που διαβάζεις
χωρίς να το ξεχωρίζεις από τη μάχη…
Κοιμήσου, σπλάχνο μου, κοιμήσουνάνι…
Άκου• φωνές ακούς. Κοίτα τι όμορφα χρώματα που βλέπεις…
Τα χέρια σου χαϊδεύουν το μάρμαρο, και να, του δίνουν το πιο σταθερό,
το πιο ζωντανό σχήμα…
Κοιμήσου, σπλάχνο μου, κοιμήσου• νάνι…
Άφοβος σαν θαλασσινός, μάστορας δημιουργός,
φιλόσοφος γνώστης και καλλιτέχνης τολμηρός• έτσι να γίνεις…
Κοιμήσου, σπλάχνο μου, κοιμήσου• νάνι…
Νοηματική προσέγγιση