Σπάρτη Θήβα: Αυτό το μάθημα θα γίνει περιληπτικά. Μελετήστε το και προσπαθήστε να θυμάστε τα βασικά γεγονότα
Οι Σπαρτιάτες μετά όμως τη νίκη τους υποστήριξαν τα ολιγαρ
Σπάρτη
Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗ
χικά κόμματα στις πόλεις
ΟΙ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΤΥΡΑΝΝΟΙ
Οι Σπαρτιάτες εγκατέστησαν στην Αθήνα ένα σκληρό ολιγαρχικό καθεστώς, στο οποίο τη διοίκηση ασκούσαν τριάντα τύραννοι (Τριάκοντα τύραννοι). Αυτό το καθεστώς κυνήγησε και σκότωσε πολλούς δημοκρατικούς πολίτες. Οι Αθηναίοι αντέδρασαν και έδιωξαν τους Τριάκοντα Τυράννους
Η «ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ»
Ο Κύρος, που ήταν σατράπης της Μικράς Ασίας κινήθηκε εναντίον του αδερφού του Αρταξέρξη προκειμένου να πάρει τον περσικό θρόνο. Στον στρατό του Κύρου συμμετείχαν και 13.000 Έλληνες μισθοφόροι. Ο στρατός του Κύρου νίκησε αλλά ο Κύρος σκοτώθηκε. Τότε, οι Έλληνες μισθοφόροι με αρχηγούς τον Σπαρτιάτη Κλέαρχο και στη συνέχεια τον Αθηναίο Ξενοφώντα, κατάφεραν να διασχίσουν το Περσικό κράτος και να φθάσουν στον Πόντο, όπου αναφώνησαν «θάλαττα, θάλαττα!». Το κατόρθωμα αυτό μας το αφηγείται ο Ξενοφών στο έργο του «Κύρου Ανάβασις».
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΕΡΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ
Μετά την αποτυχία του Κύρου, οι Πέρσες απαιτούν την υποταγή των ελληνικών πόλεων της Ιωνίας. Οι πόλεις της Ιωνίας ζητούν τη βοήθεια της Σπάρτης, επειδή οι Πέρσες θέλουν να τις υποτάξουν, και αυτή στέλνει στρατό με αρχηγό το βασιλιά Αγησίλαο. Ο Αγησίλαος κερδίζει σε όλες τις μάχες τους Πέρσες, αλλά αυτοί στέλνουν χρήματα στην Ελλάδα και ξεσηκώνουν εναντίον των Σπαρτιατών, τη Θήβα, το Άργος, την Κόρινθο και την Αθήνα. Οι Σπαρτιάτες ζητούν από τον Αγησίλαο να γυρίσει στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό κίνδυνο.
ΒΟΙΩΤΙΚΟΣ ή ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (395-386 π.Χ.)
Έτσι ονομάζεται ο πόλεμος μεταξύ της Σπάρτης και του αντισπαρτιατικού συνασπισμού (Αθήνα, Άργος, Θήβα, Κόρινθος) που ενισχυόταν με περσικά χρήματα. Οι Σπαρτιάτες νικούν με αρχηγό τον Αγησίλαο, τον συνασπισμό σε μάχη στην Κορώνεια και οι Αθηναίοι, οι οποίοι έφτιαξαν νέο στόλο με περσικά χρήματα, νικούν με αρχηγό τον Κόνωνα σε ναυμαχία στην Κνίδο τους Σπαρτιάτες.
Ο Κόνων επιστρέφει στην Αθήνα και ξαναχτίζει τα τείχη με περσικά χρήματα.
Η ΑΝΤΑΛΚΙΔΕΙΟΣ ΕΙΡΗΝΗ
Οι πόλεις είχαν πλέον κουραστεί από τους συνεχείς πολέμους. Η Σπάρτη για να τα «ξαναβρεί» με τους Πέρσες πρότεινε σε αυτούς, μέσω του Σπαρτιάτη Ανταλκίδα, μια συνθήκη ειρήνης. Αυτή ονομάστηκε Ανταλκίδειος Ειρήνη. Οι Σπαρτιάτες ανέλαβαν να την υλοποιήσουν και γι’αυτό συγκάλεσαν πανελλήνιο συνέδριο Όλες οι πόλεις δέχτηκαν, μετά από πολλούς δισταγμούς την ντροπιαστική ειρήνη, που καθιστούσε τους Πέρσες διαιτητές των ελληνικών πραγμάτων.
Η Β’ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πολλές νησιωτικές πόλεις, που αντιπάθησαν λόγω της ντροπιαστικής ειρήνης, τους Σπαρτιάτες, ζητούσαν την δημιουργία μιας νέας αθηναϊκής Συμμαχίας. Πράγματι, αποφασίστηκε η δημιουργία της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας.
Θήβα
- Ποιους υποστήριξαν οι Θηβαίοι κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο;
Οι Θηβαίοι ήταν με το μέρος της Σπάρτης.
- Ποια στάση τήρησε η Θήβα μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο;
Η Θήβα μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο πρωτοστάτησε στους συνασπισμούς εναντίον της Σπάρτης.
- Ποια ήταν η κατάσταση στη Θήβα μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο;
Υπήρχαν διαμάχες μεταξύ δημοκρατικών και ολιγαρχικών, μέχρι που στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. επικράτησαν οι δημοκρατικοί με δυο σημαντικές προσωπικότητες : τον Πελοπίδα και τον Επαμεινώνδα
Η επέμβαση της Σπάρτης στη Θήβα φέρνει την εξουσία στους ολιγαρχικούς. Οι δημοκρατικοί όμως, ξαναπαίρνουν την εξουσία με αρχηγό τον Πελοπίδα.
Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ
Ο στρατός που συγκροτεί ο Πελοπίδας είναι αξιόμαχος. Κύριος πυρήνας του είναι ο «Ιερός Λόχος» : ένα στρατιωτικό σώμα 300 ανδρών που συνδέονται με στενή φιλική σχέση μεταξύ τους και είναι έτοιμοι να πεθάνουν για τη Θήβα. Ο στρατός των Θηβαίων συγκρούεται πολλές φορές με τους Σπαρτιάτες και καταφέρνει να αποκρούσει τις επιθέσεις τους.
Ο ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ
Ήταν σπουδαίος Θηβαίος στρατηγός που στάθηκε στο πλευρό του Πελοπίδα.
Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΛΕΥΚΤΡΑ (371 π.Χ.)
Το 371 π.Χ. οι Θηβαίοι συντρίβουν τον στρατό των Σπαρτιατών στα Λεύκτρα της Βοιωτίας. . Η νίκη των Θηβαίων επετεύχθη χάρις το στρατηγικό σχέδιο της λοξής φάλαγγας, που εφάρμοσε ο Επαμεινώνδας.
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΩΝ ΘΗΒΑΙΩΝ
1) Ο Πελοπίδας κάνει πόλεμο εναντίον των Θεσσαλών, αλλά σκοτώνεται σε μια μάχη. 2) Ο Επαμεινώνδας εκστρατεύει στην Πελοπόννησο και φθάνει ως τη Λακωνική.
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ (362 π.Χ.) Στη μάχη αυτή, οι Θηβαίοι κέρδισαν τους Σπαρτιάτες, αλλά ο Επαμεινώνδας σκοτώθηκε. Έτσι, οι Θηβαίοι εγκατέλειψαν την Πελοπόννησο κι έπαψαν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα.
ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ Η παρακμή των μεγάλων πόλεων ήταν γεγονός και το κλίμα ήταν έτοιμο για να εμφανιστεί σε λίγο μια νέα μεγάλη δύναμη, η Μακεδονία…