ζ στ. 139-259

 

 

Πρώτη ομάδα Ψυχολόγων: Αναλαμβάνουν να σκιαγραφήσουν το ήθος της Ναυσικάς με βάση στοιχεία του κειμένου, παρακολουθώντας τη στάση της απέναντι στον Οδυσσέα και στις ακόλουθές της.

Δεύτερη ομάδα Ψυχολόγων: Αναλαμβάνουν να σκιαγραφήσουν το ήθος του Οδυσσέα με βάση στοιχεία του κειμένου, επισημαίνοντας τα προβλήματά του, όπως αυτά αναφύονται μέσα από τους μονολόγους του και τον διάλογό του με τη Ναυσικά

Απάντηση από Αναστασία Χόρεβα

Ψυχολόγοι

 

Ομάδα Καλλιτεχνών: Αναζητούν στο διαδίκτυο εικόνες για τον Οδυσσέα και τη Ναυσικά στο νησί των Φαιάκων. Συγκρίνουν την εικόνα 6 της σελίδας 75 του σχολικού εγχειριδίου με τους στ. 160-174 (δίνοντας έμφαση στους στ. 171-174), επισημαίνοντας βασικές μετατοπίσεις της εικόνας από το ομηρικό κείμενο. Στη συνέχεια, προσπαθούν να εξηγήσουν τις διαφορές ανάμεσα στο κείμενο και την εικόνα.

Πρώτη ομάδα Φιλολόγων: Αναλαμβάνουν αρχικά να εντοπίσουν τις δύο διεξοδικές παρομοιώσεις της ενότητας (στ. 163-169 η πρώτη και στ. 196-206), στη συνέχεια να τις αναλύσουν (αναφορικό μέρος, δεικτικό μέρος, όροι που παρομοιάζονται, το κοινό τους σημείο, χώρος από τον οποίο αντλείται το υλικό για την παρομοίωση) και κατόπιν να προσδιορίσουν τη λειτουργία τους.

Δεύτερη ομάδα Φιλολόγων: Αναλαμβάνουν αρχικά να προσδιορίσουν τη σημασία του όρου «δομή» σε ένα λογοτεχνικό έργο και στη συνέχεια να δείξουν με ποιον τρόπο είναι οργανωμένος ο λόγος του Οδυσσέα προς τη Ναυσικά (στ. 185-224) και αν η συγκεκριμένη οργάνωση του λόγου εξυπηρετεί τον σκοπό του Οδυσσέα, που είναι να βρει προστασία και φροντίδα.

Απάντηση:

ΙΚΕΤΕΥΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑ

1) Ικετευτική προσφώνηση (στιχ 185)

2) Προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια της Ναυσικάς με εκτενές εγκώμιο στην ομορφιά και στη χάρη της και με

μακαρισμούς στους γονείς τα αδέρφια και τον μέλλοντα σύζυγο της (στιχ 186-206)

3) Σύντομη αναδρομή στα πάθη και στις περιπέτειες του παρελθόντος (στιχ 207-210)

4) Αναφορά στην πρόσφατη περιπέτεια του ναυαγίου (στιχ 211-214)

5) Παράκληση και υποβολή αιτήματος ικεσίας (στιχ 215-220)

6) Ευχές (στιχ 221-227)

Ο μαθητής του Α6

Ιάσονας Σκούρας

Ομάδα Κοινωνιολόγων: Αναλαμβάνουν να αντλήσουν από την περιληπτική αναδιήγηση της ζ ραψωδίας και από το κείμενο της  ενότητας 11 πληροφορίες για τη θέση της γυναίκας στην ομηρική εποχή, να τις καταγράψουν και στη συνέχεια να συγκρίνουν τη θέση αυτή με τη θέση της γυναίκας στη σημερινή εποχή εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές.

Ομάδα Λογοτεχνών: Αναλαμβάνουν να βρουν στο διαδίκτυο και να διαβάσουν τους στ. 7-21 από το ποίημα του Τάκη Σινόπουλου «Ο Οδυσσέας στο ποτάμι». Στη συνέχεια, συγκρίνουν το απόσπασμα από το ποίημα του Σινόπουλου με το ομηρικό κείμενο, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν στο δεύτερο την πηγή έμπνευσης για το πρώτο και να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα δύο κείμενα.

Απάντηση

Ομάδα Λογοτεχνών Είναι φανερό πως ο Σινόπουλος εμπνέεται από την ομηρική σκηνή της συνάντησης Οδυσσέα- Ναυσικάς στο ποτάμι αλλάζοντας όμως τους χαρακτήρες. Ομοιότητες: α. Στο ποίημα του Σινόπουλου ο κοιμισμένος ποταμός ξυπνάει από το χτύπημα των χεριών ενός κοριτσιού σαν τον Οδυσσέα που ξυπνά από τα ουρλιαχτά των κοριτσιών. β. Στο ποίημα του Σινόπουλου σκορπίζουν τρομαγμένες οι Νύμφες όπως σκορπίζουν τρομαγμένες και οι νεαρές κοπέλες που συνοδεύουν τη Ναυσικά. γ. Το κορίτσι στο ποίημα του Σινόπουλου μένει άφοβο όπως και η Ναυσικά στην Οδύσσεια. δ. Και τα δυο κορίτσια παρομοιάζονται μα φυτά. Η μια με δέντρο δροσερό και η άλλη με βλαστάρι φοινικιάς. Διαφορές: α. Στην Οδύσσεια ο Οδυσσέας ξυπνά από τα κορίτσια που συνοδεύουν την Ναυσικά ενώ στο ποίημα του Σινόπουλου από τα παλαμάκια που χτυπάει το νεαρό κορίτσι. β. Το κορίτσι στο ποίημα του Σινόπουλου παρομοιάζετε δροσερό δέντρο από τον ποιητή ενώ στην Οδύσσεια η Ναυσικά παρομοιάζετε με βλαστάρι φοινικιάς από τον Οδυσσέα. γ. Στο ποίημα του Σινόπουλου το κορίτσι σκύβει κι αγγίζει τον ποταμό ενώ στην Οδύσσεια η Ναυσικά δεν αγγίζει καθόλου τον Οδυσσέα.

Από τους μαθητές: Χόρεβα Αναστασία Σκούρας Ιάσονας Σαλούστρος- Σφανδός Βαγγέλης

Ομάδα Θεολόγων: Αναλαμβάνουν να εντοπίσουν στην περιληπτική αναδιήγηση της ζ ραψωδίας και στο κείμενο της  ενότητας 11 θεϊκές επεμβάσεις και στη συνέχεια να εξηγήσουν με ποιον τρόπο αυτές συντελούν στην εξέλιξη του μύθου στη ζ ραψωδία.

Attachments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *