https://www.slideshare.net/Kvarnalis75/5-o
https://www.slideshare.net/Kvarnalis75/6-14939636
- Ποιος πολιτισμός ονομάστηκε μυκηναϊκός;
Μυκηναϊκός ονομάστηκε ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη εποχή του χαλκού. (1600-1100 π.Χ.)
- Ποιος έκανε τις ανασκαφές στις Μυκήνες;
Ο Ερρίκος Σλήμαν
- Ποια είναι τα σπουδαιότερα μυκηναϊκά κέντρα;
Μυκήνες, Τίρυνθα, Θήβα, Άργος, Αθήνα
- Ποιες κοινωνικές τάξεις υπήρχαν στη μυκηναϊκή κοινωνία;
Άναξ, αυλικοί, ιερατείο, δήμοι (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, τεχνίτες) και οι δούλοι.
- Τι γνωρίζετε για τη θρησκεία των Μυκηναίων;
Οι Μυκηναίοι λάτρευαν όλους του ς μεγάλους Έλληνες θεούς πλην του Απόλλωνα. Σπουδαία θέση κατείχε μια θεά, η Πότνια (= σεβάσμια) θεά που ήταν η κυρίαρχη μυκηναϊκή θεότητα. Λάτρευαν τους θεούς τους σε μικρά ιερά. Το ιερατείο το αποτελούσαν άντρες και γυναίκες.
- Τι γνωρίζετε για τη Γραμμική γραφή Β’
- Ήταν η γραφή των Μυκηναίων. Το 1952 οι Βρετανοί Μάικλ Βέντρις και Τζον Τσάντγουικ αποκρυπτογράφησαν τη γραφή των πινακίδων, τη Γραμμική Β. Τότε διαπιστώθηκε ότι η γλώσσα των πινακίδων ήταν ελληνική.
- Η γραφή των πινακίδων είναι συλλαβική, δηλαδή κάθε σύμβολο αποδίδει μια συλλαβή (πα, τα, ρο, μα, τι).
- Στα κείμενα των πινακίδων με Γραμμική γραφή Β καταγράφονται διάφορες εμπορικές-οικονομικές δραστηριότητες των ανακτόρων αλλά, έστω και έμμεσα, τα ίδια αυτά κείμενα μας δίνουν πληροφορίες για τη διοικητική οργάνωση και τη θρησκευτική ζωή του μυκηναϊκού κόσμου.μυκηναϊκός
- Γιατί η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής γραφής Β’ έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες;
Γιατί η γλώσσα την οποία απέδιδε ήταν η ελληνική. Έτσι με την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β ο μυκηναϊκός πολιτισμός θεωρείται ο πρώτος ελληνικός πολιτισμός.
- Περιγράψτε τα μυκηναϊκά ανάκτορα
Ήταν χτισμένα στις κορυφές ακροπόλεων.Τις ακροπόλεις τις οχύρωναν με τεράστια τείχη (τα «κυκλώπεια» τείχη).Ήταν πολύ πιο απλά στο σχέδιο από τα μινωικά. Αποτελούνταν από έναν προθάλαμο που έβλεπε στην αυλή και από ένα κύριο δωμάτιο που είχε στη μέση κυκλική εστία. Ο τύπος αυτός του ανακτόρου λέγεται «μέγαρο». Γύρω από το μέγαρο υπήρχαν και άλλοι δευτερεύοντες χώροι κατοικίας των ηγεμόνων. Ήταν διοικητικά κέντρα των διαφόρων επικρατειών της Μυκηναϊκής Ελλάδας.
- Ποιοι θάβονταν στους θολωτούς τάφους; Περιγράψτε τους.
Στους θολωτούς τάφους θάβονταν οι μυκηναίοι βασιλιάδες ή ευγενείς. Οι πιο σημαντικοί είναι ο «θησαυρός του Ατρέα», που θεωρήθηκε ως τάφος του Αγαμέμνονα και ο «τάφος της Κλυταιμνήστρας». Ένας μακρύς διάδρομος που αριστερά και δεξιά του είχε πέτρινους τοίχους οδηγούσε σε έναν κυκλικό θάλαμο που είχε θολωτή οροφή. Μετά την ταφή σκεπάζαν το διάδρομο και τον θάλαμο με χώμα κι έτσι εξωτερικά έμοιαζε με χαμηλό λόφο.
- Τι ήταν τα κυκλώπεια τείχη ; Γιατί ονομάστηκαν έτσι;
Κυκλώπεια τείχη ονομάζονταν τα τείχη των μυκηναϊκών ακροπόλεων. Ονομάστηκαν έτσι γιατί ήταν κτισμένα με τεράστιους ογκόλιθους που πίστευαν πως μόνο κύκλωπες μπορούσαν να τα κτίσουν.
- Οι μυκηναϊκές ακροπόλεις ήταν οχυρωμένες ενώ οι μινωικοί οικισμοί ήταν ανοχύρωτοι. Πού θεωρείτε ότι οφείλεται αυτό;
Μας οδηγείς το συμπέρασμα πως οι Μινωίτες ήταν ειρηνικός λαός ενώ οι Μυκηναίοι πολεμικός. Πως οι Μινωίτες δεν αντιμετώπιζαν κάποια εξωτερική απειλή ούτε είχαν μεταξύ τους συγκρούσεις στο εσωτερικό. Αντίθετα φαίνεται πως οι Μυκηναίοι είχαν εχθρούς αλλά και πιθανόν να συγκρούονταν μεταξύ τους.
- Ποια στοιχεία του μυκηναϊκού πολιτισμού δείχνουν τον ελληνικό χαρακτήρα των Μυκηναίων;
Ο ελληνικός χαρακτήρας του μυκηναϊκού πολιτισμού φαίνεται με την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β. οπότε και αποδείχτηκε ότι οι Μυκηναίοι μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και λάτρευαν τους ίδιους θεούς με τους Έλληνες της ιστορικής εποχής. Επίσης, ορισμένες μορφές της πρώιμης ελληνικής τέχνης των ιστορικών χρόνων έχουν τις αρχές τους στη μυκηναϊκή εποχή (π.χ. αγγειογραφία).
- Ποια στοιχεία δείχνουν την κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου και ποιοι ήταν οι λόγοι της κατάρρευσης του;
Καταστρέφονται ανάκτορα, ακροπόλεις και οικισμοί. Εξαφανίζεται η γραμμική γραφή Β΄
Οι λόγοι της κατάρρευσης τους είναι :
– Η μετακίνηση νέων ελληνικών φύλων (κάθοδος των Δωριέων)
-εσωτερικές αναταραχές.
– Οι επιθέσεις των λαών της θάλασσας που έπληξε το μυκηναϊκό εμπόριο
- Τι γνωρίζετε για την τέχνη των Μυκηναίων;
Σημαντικές τοιχογραφίες βρέθηκαν και στα Μυκηναϊκά ανάκτορα. Επίσης έχουν βρεθεί αγγεία με παραστάσεις ανθρώπων, ζώων κλπ, χρυσά κύπελλα, ξίφη, χρυσές προσωπίδες (μάσκες) κ.α.